8 Eylül 2009 Salı

FILEDIA ve CMDDIA Sistem Değişkenlerini Tanıyalım

Merhaba,

Bundan sonra fırsat buldukça size Autocad sistem değişkenlerinden değineceğim. Bugün FILEDIA ve CMDDIA sistem değişkenlerinden bahsedeceğim. [AutoCAD 12 ve üzeri]



FILEDIA sistem değişkeni Open ve Save komutları gibi dosya diyalog kutusu kullanan komutların çalışması sırasında diyalog kutusunun açılıp açılmayacağını belirler. Değeri 1 olursa diyalog kutusu açılır. Değeri 0 sa diyalog kutusu gözükmez gerekli path ve seçenekler komut satırından girilir.

CMDDIA sistem değişkeni ise diyalog kutusu içeren komutların çalışırken diyalog kutusu kullanıp kullanmayacağını belirler. Değeri 1 olursa komutlar çalışırken diyalog kutusu açılır. Eğer değeri 0 sa komutlar çalışırken gerekli parametreler komut satırından girilir.

Ayrıca bu sistem değişkenlerini hiç değiştirmeden anlık olarak müdehale etmemize yarayan operatörlerde mevcut.

Örneğin FILEDIA değişkeni 0 olduğu zaman diyalog kutusu kullanmamız gerekirse komutu çalıştırdıktan sonra komut satırına ~ yazıp onaylamamız yeterli. O aşamadan sonra file diyalog kutusu açılacaktır.

Bu tarz bir operatör CMDDIA için de mevcut. Örneğin BLOCK komutunu bir sefere mahsus diyalog kutusu açmadan çalıştırmak istiyoruz diyelim. Bu işlem için CMDDIA komutunu önce 0 yapıp, komutu kullanıp, değişkeni tekrar 1 yapmak oldukça zamhetli bir iş. Onun yerine komutu -BLOCK şeklinde komutun önünde - ekleyerek yazarsak cmddia 1 olduğunda bile diyalog kutusu açılmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder